top of page

Çiçek ve Yaprak Kurutma Yöntemi :Doğa Kitapçığı ile Güzel bir Aktivite

Çiçek ve yaprak kurutmanın birden fazla yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de çiçek kurutmak bazı koleksiyoncular ve doğa severler için çok keyifli bir hobidir. Bizde sonbahardan ilham alarak kendi doğa kitapçığımızı hazırlıyoruz!


Doğa ile baş başa kaldığında bir şeyler toplamayı sevmeyen çocuk yoktur. Bitkilerin, hayvanların ve doğaya ait her şeyin şaşırtıcı güzelliği çocukların merakını uyandırır. Sonbahar ve kış aylarının sembolü yapraklara yakından göz atıyoruz… Ebeveyn olarak çocuğunuzun gelişimini desteklemek adına küçük ve güzel detayları yaratıcı bir bitki kurutma etkinliğine dönüştürelim istedik. Peki yapraklardan neler öğrenebiliriz?


 
cicek-kurutma-etkinligi

Malzemelerimiz:

  1. Topladığımız yapraklar

  2. Defter

  3. Boya kalemi

  4. Bant

  5. Yapıştırıcı

  6. Makas

  7. Büyüteç





Çocukların, topladığı yapraklarla yapacağı bu etkinlik, doğaya araştırmacı bir gözle bakabilmeyi öğrenecekler. Şehir içinde sokaklar ve parkları gezerek, birbirinden farklı pek çok yaprak toplamak mümkün.

Bu yaprakları bir defter arasında biriktirirken, özelliklerini yakından inceleyip gruplandırarak kendi doğa kitabımızı oluşturacağız.




Önce topladığımız yapraklara biraz daha yakından bakalım. Büyüteç yardımıyla yaprağın dokusunu ve damarlarını daha iyi görebiliriz. Bu çocuğunuza her yaprağın dokusunu yakında inceleme fırsatı sunarken türler arası farklılıkları da görmesini sağlayabilir.

farkli-turden-bitkiler

Ortasından kestiğimiz yaprağı defterimizin bir sayfasına yapıştırdıktan sonra seçtiğimiz kalemler ile diğer yarısını tamamlamaya başlayabiliriz.

(Bu aktivite bize simetri ve sanat alıştırması yapma fırsatı sunuyor.)

yaprak-kurutma-yöntemleri

 

cicek-kurutma-yontemleri


Şehrin yeşil alanlarında rastladığımız bazı ağaç ve bitkilerin isimlerini ve yapraklarını örnek olarak derledik.


























 

Çocuğunuza topladığı yaprakları farklı özelliklerine göre nasıl gruplayabileceğini sormanız da türlerle ilgili fikir sahibi olmasını sağlayacaktır. Hangi yapraklar daha kalın? Hangi yapraklar sivri uçlu? Hangi yapraklar kaygan dokulu hangileri pürüzlü?




Comments


bottom of page