top of page

Çocuklar İle Alışverişe Çıkmanın Püf Noktaları

Alışveriş merkezleri hayatımızın bir parçası haline geldi. Gerek eğlence, gerekse ihtiyaçlarımız için hepimizin mutlaka ziyaret ettiği mekanlardan biri AVM’ler. Dolayısıyla çocuklarımızın da bizimle birlikte çokça zaman geçirdiği yerlerden biri. Biz de sizler için çocuklarınızla AVM ziyaretlerinde hayatınızı kolaylaştıracak bazı ipuçları derledik.

Çocuklar ile alışverişe giderken neler yapabiliriz? Nelere dikkat etmeliyiz? Çocukları alışveriş merkezlerinde nelerden uzak tutmalıyız?

 
cocuklar-ile-alisverise-cikmanin-puf-noktalari

Alışverişi planlama her şeyin başı!

Önce AVM’ ye ne için gittiğimizi belirleyin ve çocuğunuzla alışverişe çıkmadan önce paylaşın. “Sana ayakkabı, bana ceket, arkadaşına doğum günü hediyesi alıp saat 12:00’de döneceğiz.” gibi net bir alışveriş planı ve saat vermek çocuğunuzun beklentisini belirler ve ilgisinin dağılmasını engeller. Böylece “İşlerimizi bitirdiğimizde vaktimiz kalırsa istediğimiz birer dükkana bakabiliriz.” gibi bir ödülle zamanında işlerinizi halletmenize engel olmamaya da teşvik edebilirsiniz. Ayrıca ağır poşetlerle gezmemek de alışverişinizi planlarken aklınızın bir köşesinde olmalı.


 

cocuklar-icin-saglikli-ögün

Alışverişe çıkarken sabah insanı mısınız akşam insanı mı?

Eğer AVM’ de çocuğunuzla uzun saatler geçirecekseniz, gideceğiniz ve döneceğiniz saatleri iyi planlamanızda fayda var. Uyku ve yemek saatleri genelde tüm yaş grupları için önemli olsa da, sizin de ebeveyn olarak biyolojik enerjinizin daha yüksek veya düşük olduğu saatler olabildiğini unutmayın.

Çocuğunuzun daha aktif olmaktan keyif aldığı saatte alışverişe başlayıp enerjisi düştüğünde bir yemek molası vermek uzun saatleri bölmenize yardımcı olur.

Alışveriş sırasında yemek için kalabalık ve boğucu kapalı mekanlardansa ayrı oturma bölümü olan ve fast food yiyecekler satmayan daha sağlıklı restoranları tercih etmeniz küçük bir mola ve enerji depolamak için iyi olabilir.



 
Mağaza da büyük indirim!

Kalabalık demişken! Çocuğunuzla büyük indirimlerin olduğu ya da aşırı kalabalık mağazaları tercih etmemenizde fayda var. Hem güvenlik, hem de yorucu olması açısından izdiham olan mağazalardan uzak durmak işinizi kolaylaştırır. Aynı şekilde yılbaşı öncesi gibi dönemlerde "büyük indirim" alışverişini daha küçük mağazalarda, AVM dışında veya tek başınıza yapmak en güvenlisidir.


 
Böl-yönet!

AVM’ lerde farkında bile olmadan uzun saatler geçirebiliyoruz. Hem çocuklar, hem de bizim için bu saatleri bölmek, aralara dinlenebileceğimiz etkinlikler koymak alışveriş gününü çok daha sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır.

Mola olarak tercihlerinizde özellikle kapalı alanlardan ve kalabalıktan uzaklaşmanızı sağlayacak yerler seçmeye özen gösterin. Açık hava kısmı alternatifi olan bir kafede dinlenmek AVM içindeki bir meydanda oturmaya göre çok daha etkili olacaktır.


 

Önce güvenlik!


Her yıl binlerce çocuğun asansör sebebiyle yaralandığını biliyor muydunuz? Asansör ve yürüyen merdivenlerde sensörler ve boşluklar maalesef küçük çocuklara uygun tasarlanmıyor. Asansör kapısına ya da yürüyen merdiven basamağına, parmak, ayakkabı bağcığı, kıyafet sıkışması en sık yaşanan kazalar arasında.

Asansör ve yürüyen merdivenlerde elleri bırakmayalım ve güvenlik kurallarından çocuğunuza mutlaka bahsedenin.

Kaybolma durumunda ne yapması gerektiğine dair çocuğunuzla bir plan oluşturmanız ve cep telefonu numaranızı çocuğunuzla paylaşmanız olmazsa olmaz güvenlik önlemlerinden.

Bazı mağazalarda vitrinler, sepetler ya da mankenlerin, sabitlenmemiş olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Özellikle üst üste dizilmiş eşyalardan oluşan vitrin tasarımları, küçük çocuklar için oldukça tehlikeli olabilir. Bir mağazaya girerken mağazadaki sergileme biçimlerine göz gezdirerek tehlikeli olabilecek yerleri belirleyebilirsiniz.


 
Gelelim ödüllere

Her şey planlandığı gibi gitti, çocuğunuzla keyifli bir gün geçirdiniz ve vaktiniz var. AVM’ ye her ziyarette bir oyuncakla geri dönmek mi? Bunun yerine kalan vaktinizde çocuğunuzu ödüllendirmek isterseniz AVM’de bir kitapçıdan kendisine kitap seçmeye ya da AVM’ den çıktığınızda eve dönmeden park veya sevdiği açık hava olan bir yere gitmeye teşvik ederek yorucu geçen günü dengelemesine yardımcı olabilirsiniz.


 

Son olarak belirtelim; AVM'ler hem sizin hem de çocuğunuz için vakit geçirmek için iyi bir seçim değildir. Bunun yerine, tüketimin daha az ön planda olduğu yerleri tercih etmeye çalışabilirsiniz.

Bazen açık havada yürüyüşe çıkmak ve hafta sonu planınızı AVM yerine bir müzeyi ziyaret etmeye veya tiyatroya gitmeye tercih etmek daha iyi bir seçim olabilir.





Comentarios


bottom of page